Skruestikken – et uundværligt redskab

skruestik-carl-ras-vaerktoej-vaeg

En skruestik er et redskab, der bruges til fastspænding af genstande mellem en fast kæbe samt en bevægelig kæbe, der er fastgjort til en spindel. En skruestiker et uundværligt stykke værktøj hos enhver gør-det-selv’er, der ønsker at lette arbejdet ved opgaver og projekter, der indebærer at file eller save emner. Her kan du med fordel nemlig spænde emnet ind i en skruestik og dermed arbejde på et stabilt emne, der ikke kan bevæge sig og besværliggøre arbejdet.

Hvad bruger man en skruestik til?

En god skruestik er noget af det vigtigste i et veludstyret værksted. Skruestikken kan bruges til utallige formål, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad skruestikken kan bruges og anvendes til. Skal du for eksempel, ligesom jeg, save dele af en træplade, så er skruestikken behjælpelig, da den kan holde træpladen helt fast. Så kan du arbejde uden problemer, og få arbejdet gjort på let vis. Du kan for eksempel bruge skruestikken til følgende:

  • Fastholde træ, mens du saver
  • Fastholde jern, mens du sliber det
  • Til filing og savning kan emnet med fordel spændes ind i en skruestik. Det kan ske, at skruestikkens kæber efterlader aftryk på emnet. For at forhindre, at skruestikkens kæber efterlader eventuelle mærker, så kan du om nødvendigt spænde et stykke træ eller lignende ind mellem arbejdsemnet og skruestikken. Dette vil sørge for, at dit emne ikke mærkes af skruestikken, og du kan trygt arbejde videre.

Undgå at din skruestik laver mærker i emnet

Mange anvender skruestik i forbindelse med filing og savning, hvilket den er helt ideel og supervelegnet til – uanset om du arbejder i træ, metal eller plastik. Dog er det vigtigt at være bevidst om den kraft, en skruestik rent faktisk spænder med, da det kan give nogle kedelige mærker på dine emner.

Bløde emner kan relativt nemt få mærker fra kæberne på skruestikken, hvilket er rigtig ærgerligt. For at undgå dette, kan du ”isolere” emnet fra kæberne ved f.eks. at lægge et stykke træ imellem. Træet vil ikke overføre mærker, men kan stadig holde dit emne på plads. Dog er det igen vigtigt at være obs på, hvor hårdt du spænder din skruestik, da det er nemt at overspænde sine emner og dermed potentielt komme til at gøre dem skæve. Din skruestik skal spændes så tilpas meget, at dit emne sidder sikkert fast, men ikke så hårdt, at det tager skade.