Sådan vælger du den bedste dyksav

dyksav-carl-ras-vaerktoejer

En dyksave bruges, når du arbejder med træ. Det kan være forskellige slags træ og den kan også skære i spånplader. Den bruges til, at du kan være sikker på, at du skærer helt lige, samtidig med at du kan starte dit snit der, hvor du har brug for at starte det. Du kan også nøjes med kun at skære delvist gennem træ, hvis du har brug for det.

Der er mange opgaver hvor en dyksav kommer til sin ret. Hvis du blot skal afkorte lister, flække brædder på langs eller save med fri hånd, ja så er rundsaven fin. Men hvis du skal save tæt op ad en væg, lave præcise 45 graders geringssnit eller save ultratynde skiver af en plade, får du et langt mere præcist og lige snit med dyksaven.

Hvorfor hedder det en dyksav?

Dyksavens navn udspringer af, at klingen kan ”dykkes” eller sænkes midt på en plade, og at saven kan lægges i skinnen, inden man sænker klingen. Du kan altså starte saven midt på et emne, når du bruger dyksaven. Skal du fx skifte et enkelt eller få brædder på et gulv, er det supersmart. Den er også genial, hvis du skal save ud til kogeplade eller vask i et køkkenbord.

Hvilken dyksav skal du vælge?

Det er svært at svare på. Der sker nemlig hele tiden en rivende udvikling indenfor markedet for elværktøj. Med det sagt er der nogle generelle retningslinjer som er gode at have med i baghovedet. En god dyksav har sideudkast som kaster støv og savsmuld ud til siden (hvis det kommer i skinnen, sætter saven sig nemlig fast). Det er klart en fordel hvis sideudkastet kan tilsluttes en værkstedsstøvsuger, så du slipper for at skulle gøre rent bagefter.

Dyksav med batteri eller ledning?

Skal du vælge en dyksav med batteri eller ledning? Det kommer meget an på hvad du foretrækker. Mange vælger i dag en batteridrevet dyksav da den giver masser af fleksibilitet. Du behøver altså ikke bekymre dig for at du kommer til at skære ledningen over, og det er heller ikke nødvendigt at være i nærheden af en stikkontakt.

Dyksav med skinne

En dyksav med skinne ligner en rundsav, men den er så meget mere. Den kører nemlig i en føringsskinne og saver helt inde ved skinnens kant. Man slipper derfor for at beregne afstanden fra rundsavens sål og ind til savklingen.