Find den bedste stemmejern til dine behov

stemmejern-carl-ras-udendoers

Billige stemmejern er typisk sænksmedet og hærdet i koldt vand. Det betyder, at der lettere springer stykker af jernet, og at jernene skal slibes oftere end kvalitetsjern. De billige stemmejern kan dog være en udmærket løsning til meget grove opgaver og til de størrelser jern, man sjældent bruger. I dag fremstilles stemmejern både med træhæfte og med kunststofhæfte. De mest almindeligt forekommende i byggemarkeder er dog med kunststofhæfte, der langt bedre modstår behandling med hammer.

Du kan både bruge stemmejern til større, grovere opgaver og mindre, mere detaljerede arbejder. Her er nogle ting, du kan overveje, når du skal finde det rigtige stemmejern til dit formål.

Hvad er et stemmejern?

Stemmejernet et uundværligt stykke værktøj, når der fx skal laves præcise snedkersamlinger. Stemmejernet bruges til at hugge med (lave huller) og til at stikke med (høvle tynde spåner af). Her kan du læse, hvordan du bruger stemmejernet til tapsamlinger, udstemning til hængsler og hak i hak-samlinger.

Stemmejern til ethvert behov

Stemmejern findes i flere forskellige udgaver, og til flere forskellige priser. Hvis du kigger på stålet i de billigere modeller, vil du hurtigt opdag en let blødere kvalitet. Det kan være vanskeligt for dig at holde dem skarpe, hvis du ofte skal udføre projekter, hvor du skal bruge et stemmejern. Det betyder altså, at inden du skal købe et stemmejern, skal du overveje, om det er et værktøj, du kommer til at bruge meget eller lidt.

Checkliste til valg af stemmejern

  • Beskyttelseskant, som giver en god sikkerhed.
  • En klinge der er slebet præcist. Det vil sige med rette grader, da det giver optimal skarphed.
  • Hvis konstruktionen er hærdet, vil det forlænge levetiden samt holdbarheden.
  • Klingen bør være rustbeskyttet og poleret.
  • Ergonomisk formet håndtag. Dette gør, at værktøjet er komfortabelt at have i hånden og bruge.