Hvilken momentnøgle skal du vælge?

momentnoegle-carl-ras-bord

Momentnøgler bruges, hvis man har brug for at spænde møtrikker eller bolte med stor nøjagtighed. Det er f.eks. tilfældet, hvis du skal skifte hjul på din bil – hvor det er vigtigt ikke at overspænde, så du også kan få hjulet af, hvis du f.eks. punkterer. Med en momentnøgle kan du indstille spændekraften til en bestemt styrke, hvorefter den ”klikker over”, når du har spændt møtrikken med denne styrke.

Hvad er en momentnøgle?

En momentnøgle ligner meget en topnøgle, men den er lidt smartere. Den hedder en ’momentnøgle’, fordi den modsat en topnøgle har en mekanisme, du kan justere, så du får lige præcis den mængde ’moment’ eller kraft i møtrikken eller bolten, du gerne vil have. Det gør, at du kan arbejde mere præcist med de ting, du skal skrue på. Momentnøgler måler momentet i målenheden Nm(Newtonmeter), og det angiver, hvor meget moment, du skruer noget fast med. Det er helt forskelligt fra opgave til opgave, hvor meget kraft, du vil skrue noget fast med, så det er vigtigt, at du finder ud af, om din momentnøgle kan klare opgaven. 20 Nm er fint til en cykel, men det er sjældent nok, når du skal arbejde med en bil.

Momentnøgle ½ eller momentnøgle ¼?

De mest almindelige størrelser af momentnøgler er 1/4”, 3/8” og 1/2”, men vi har også 3/4”, hvis du skal til at arbejde med de helt store maskinerier. Længden på momentnøglen følger som regel tappens størrelse, fordi arbejdsopgaver med 1/4″ ofte kræver, at man kan bevæge sig på mindre plads, mens større arbejdsopgaver selvfølgelig kræver mere vægtarmskraft.

Momentnøgle til præcis tilspænding

En momentnøgle er en god ting at have i sin værktøjskasse. Når du først har spændt bolten eller møtrikken med en topnøgle, tager momentnøglen over, så du opnår den helt korrekte tilspænding. Du kan få momentnøgler i mange størrelser. Størrelsen afhænger af, hvor mange newtonmeter (Nm), momentnøglen skal kunne spænde med.