Facadepuds – hvad er det og hvor kan man bruge det?

Pudsede facader

Bliv klogere på facadepuds og dets anvendelighed

En bygnings facade har stor betydning for det endelige helhedsudtryk, og i flere årtusinder har vi mennesker udsmykket og behandlet vores bygningers facader for at give dem et bestemt look.

Facadepuds er én måde at behandle bygningers facader på. Det er på ingen måde en ny metode, og det blev brugt i nogle af verdens ældste byer.

Vælg den rigtige type puds

Før du vælger en facadepuds, skal du gøre dig nogle tanker om, hvilket udtryk du gerne vil have. Der findes nemlig mange forskellige slags facadepuds, der alle giver forskellige udtryk:

  • Strukturpuds: Strukturpuds er en meget populær type slutpuds. Det giver en rigtig flot og glat overflade, som samtidigt slører det de fleste af de små ujævnheder, der er i underlaget. Når du vælger strukturpuds, har du også mulighed for at vælge mellem forskellige kornstørrelse, så du kan opnå den ønskede effekt.
  • Rillepuds: Rillepuds har et karakteristisk og rillet udseende. Kornene i rillepuds er aflange, og du kan vælge mellem forskellige størrelser og former. Det endelige look afgøres dog også af, hvordan pudsen påføres.
  • Ekstra finkornet puds: Ekstra finkornet puds giver en helt glat overflade. Til gengæld skjuler den ingenting, og er der ujævnheder i underlaget, vil man kunne se det. Derfor er det vigtigt, at underlaget er helt jævnt.
  • Effektpuds: Effektpuds er en formbar puds med en dejagtig struktur, som giver mulighed for at skabe helt unikke effekter alt efter hvilken påføringsmetode, du vælger at bruge.

Har du brug for hjælp til at finde den rigtige type puds, kan du altid spørge din forhandler til råds.

Indfarvet facadepuds

Det er ikke kun pudsens struktur, der har betydning for det endelig udtryk – det har farve også. Derfor kan du få facadepuds i mange forskellige farver.

Hvor kan man bruge facadepuds?

Du kan i princippet bruge facadepuds på alle facader på en bygning. Det kan klæde både helt almindelige villaer og lejlighedskomplekser, men det kan også bruges mere dekorativt på fx museer og hoteller.

Har du en bygning, der skal pudses med facadepuds? Sto Danmark har mange forskellige typer af facadepuds, og de kan også rådgive dig om brugen af det.