Før du køber hus

boligkøb

En bolighandel er for de fleste, noget man har gået og overvejet længe. Det er en stor investering at købe et hus eller en lejlighed og det er generelt dyrt at flytte. Derfor er det vigtigt at sørge for, at det ikke bliver dyrere end højst nødvendigt. Det kan en boligadvokat hjælpe dig med. Der er nemlig mange både juridiske og økonomiske aspekter, der skal tages højde for i en bolighandel for at sikre, at du kommer ud på den anden side med en god handel i rygsækken og uden ubehagelige overraskelser i vente.

Tilstandsrapporten

Som køber kan det være rigtig svært at overskue alle de dokumenter, der hører til en bolighandel. Men det er utrolig vigtigt at sætte sig nøje ind i dem alle, da de kan have stor betydning for, hvordan for eksempel din fremtidige økonomiske situation bliver. Tilstandsrapporten er et eksempel på et dokument, der skal undersøges virkelig grundigt. Den fortæller, i hvilken stand den ejendom er i, som du er interesseret i. Det er uheldigt ikke at opdage en anmærkning, der kan komme til at koste mange penge i fremtiden. En bolig advokat har erfaring med dette og kan derfor rådgive dig.

Tingbogsattesten

Et andet væsentligt forhold du skal være opmærksom på er tingbogsattesten. Den fortæller, om der er tinglyste rettigheder eller servitutter på ejendommen. Sådanne rettigheder og servitutter kan være årsag til, at du som køber har indskrænket råderet over den ejendom, du køber. Det vil sige, at du kan få en ubehagelig overraskelse efter handlen ved at opdage, at de planer du havde med huset eller grunden ikke kan realiseres på grund af en tinglyst byrde. Også her er det en boligadvokat, der kan hjælpe dig sikkert igennem og sikre dig en god handel.

Få professionel rådgivning

En boligadvokat er nemlig din adgang til uvildig rådgivning i forbindelse med en bolighandel. Du skal huske at en ejendomsmægler altid er sælgers rådgiver. De er ligesom sælger interesseret i at få solgt ejendommen til så høj en pris som muligt, da prisen ofte får indflydelse på deres salær. En ejendomsmægler er betalt af sælger og arbejder derfor for at skaffe sælgeren de bedste vilkår i handlen. Du kan således ikke betragte ejendomsmægleren som din rådgiver og det kan anbefales i stedet at få hjælp fra en boligadvokat, der kan vejlede dig. Nok koster en boligadvokat penge, men det kan ligeledes koste dig mange penge og store ærgrelser at indgå en bolighandel på de forkerte præmisser.

Ejerskifteforsikring

Det er en rigtig god ide at tegne en ejerskifteforsikring. Den dækker, hvis der skulle vise sig at være skjulte mangler ved ejendommen, som først kommer frem efter, at du har overtaget den. Du skal tegne forsikringen inden du overtager huset, ellers er den ikke gyldig. Normalt vil sælger og køber deles om udgiften til en ejerskifteforsikring, da den kommer begge til gode, hvis der skulle dukke noget op, som var ukendt på overtagelsestidspunktet.

Fortrydelsesret

Alle købere har en fortrydelsesret efter, at de har sat deres underskrift på købsaftalen. Den gælder i 6 dage og betyder, at du som køber kan fortryde købet og komme ud af aftalen. Det indebærer dog, at du inden de 6 dages udløb skriftligt har meddelt sælger eller sælgers ejendomsmægler, at du har fortrudt og har indbetalt 1 procent af købesummen til sælger som godtgørelse.

Advokatforbehold

Hvis du får skrevet et advokatforbehold ind i købsaftalen, kan du dog undgå at skulle betale 1 procent af købesummen, hvis du fortryder på grund af usikkerhed om købsaftalens aspekter samt handlens præmisser. Et advokatforbehold sikrer nemlig at din boligadvokat kan se købsaftalen igennem og godkende den inden du som køber er bundet af aftalen.