

Har du problemer med fugt i din kælder? Det kan mange stille spørgsmålstegn ved, men sjældent ved man hvad man skal gøre ved det. Vi kommer her med nogle ting som er værd at huske, hvis du har bøvl med fugt i kælderen.
Sørg altid for at der bliver luftet godt ud i rummet
En simple, men også effektiv løsning, er altid at sørge for at der er frisk luft i rummet. Især om vinteren, hvor luften er tør og kold, vil det hjælpe på problemet. Har man vasketøj som normalt hænger til tørre i kælderen, skal man være ekstra opmærksom på dette, da det ofte er en stor synder når det kommer til fugt i kælderen. Det er vigtigt at tøjet ikke hænger for længe, og under alle omstændighed skal man sørge for at der er god plads og ventialtion i rummet.
I nogle situationer vil det ikke være et problem at skabe god ventilation, men i andre tilfælde vil han have en kælder uden vinduer eller mulighed for at lufte godt ud. Er du en af dem som har en kælder uden gode udluftningsmuligheder, så vil det være en god ide at få installeret et ventilationsanlæg, som automatisk holder fugtniveauet nede.
Tjek alle vandrør og lignende for skader i væg og gulv
Flytter du ind i et nyt hus eller har du bare en gammel kælder, er det en god ide at tjekke alle rør i væggene om i huset for skader. Ofte er det her fugten slipper ind og skaber problemer. Hvis du allerede har et problem med fugt, kan det være en god idé at få lavet nogle reparationer, så problemet ikke bliver værre.
Det er ikke kun i væggene, at fugten kan trænge ind. Ofte vil der også være problemer med fugt under gulvet. Er det tilfældet, så anbefaler vi at du får lavet en dampspærre under de enkelte gulvbrædder. Denne løsning vil derudover have den fordel, at man kan slippe for problemer med sæbebobler og kondens på vinduerne om end i mindre grad.
Sæt varme på, så kælderen forbliver tør
I nogle tilfælde kan det være en god idé at tilslutte kælderen til husets varmeforsyning og sørge for et par timer hver dag, hvor der er varme i rummet. Det vil ikke alene holde fugten nede, men det hjælper med at holde rummet opvarmet, og dermed luften tør – specielt om vinteren.
Det er i udgangspunktet en god ide at ens kældertemperatur er på omkring de 20 grader, afhængigt af hvad der opbevares i det. Kommer temperaturen under 16 grader, kan der blive dannet kondens, og kommer varmen så op over 16 grader igen, vil det give det perfekt miljø for skimmelsvamp at vokse i.
Installer et dræn eller en sokkelaffugter rundt om bygningen
En præventiv løsning er at installere en sokkelaffugter eller et dræn udenfor, langs huset. Et dræn vil lede overskydende vand fra kælderen ud i jorden, hvilket i stor grad vil hjælpe med at undgå vandskader i huset, og dermed også problemer med fugt.
En sokkelaffugter har en lingende funktion, dog er der nogle væsentlige forskelle for hvordan det fungerer. Sokkelaffugteren tager det overskydende fugt, der bliver opsuget, og ventillere det ud af bygningen. Der efter dermed ikke pletter, mug og skimmelsvamp.
Placer inventar væk fra væggene
Når man placerer sine møbler og andet inventar i kælderen, er det en god ide at gøre det væk fra væggene. Dette fordi, når der opstår fugtige problemer, vil det oftest blive opsuget af møblerne og giver problemer med skimmelsvamp. Det er specielt et problem, hvis man har en kælder, som ikke er så stor. Møbler og inventar som står tæt på en væg vil også minimere muligheder for ventilation langs væggen, og dermed vil man i større grad se fugtproblemer disse steder.