Hvilken tagbelægning skal du vælge?

Går du og overvejer at få lagt et nyt tag på dit hus? Der er generelt mange gode grunde til at få skiftet et tag ud. Det kan f.eks. være, at den nuværende tagbelægning er nedslidt og ikke længere kan repareres. Tagbelægninger har en begrænset levetid, og når den er ved at være opnået og taget enten allerede er utæt eller i stor fare for at blive det, kan det blive en absolut dyr fornøjelse at rette op på problemet. Det er derfor en god idé at få skiftet taget i god tid, inden det sker. Det kan også være at taget simpelthen er dårligt isoleret og der ikke er mulighed for efterisolering. I dette tilfælde vil et nyt tag være den eneste mulighed. Det er typisk et nedslidt tag eller en kombination af flere forhold, som f.eks. flere småskader, der sætter gang i tankerne om et tagprojekt.

Der er dog mange ting, man skal overveje, når man går med tanker om et nyt tag – og én af de vigtigste er tagbelægningen. Vi gennemgår derfor her nogle af de mest anvendte tagbelægninger i Danmark.

Tagsten af tegl

Tegl har været og er stadig en populær tagtype i Danmark, og det findes på langt de fleste murmestervillaer. Tegl er en eftertragtet løsning, da det generelt har en lang holdbarhed og kræver minimal vedligeholdelse. Tegl er også god til at holde varmen og afgive den, alt efter temperaturen indenfor – og det bidrager til et godt indeklima. Tegl findes i et hav af forskellige farver, enten ubehandlet, glaseret eller med en halvblank overflade. Tagsten i tegl er blandt de dyreste tagformer, men det opvejes af den tilsvarende længere. Det kan holde i 50-70 år, og så koster det ca. 1500-2500 kr. pr. kvadratmeter.

Tagpap

Tagpap har tidligere været en udskældt tagtype på grund af dårlig holdbarhed, men sådan er det slet ikke længere. Tagpap er nemlig et yderst slidstærkt materiale, som er nemt at arbejde med og derfor nemt at lægge. Det giver generelt et meget stilrent tag uden kanter, byer og ujævnheder, og det bliver derfor ofte brugt på moderne villatyper. Derudover kræver det ikke den store vedligeholdelse, da der ikke er nogle steder, hvor f.eks. grene eller blade kan sætte sig fast i. Et moderne tag i tagpap kan i dag holde i 30-40 år (dog ofte længere i praksis), og så koster det kun 300-500 kr. pr. kvadratmeter.

Ståltag

Ståltaget er i dag en nem og praktisk løsning. Det er hurtigt at lægge, da det er samlet i større plader, og så er materialet også meget let og kan dermed lægges ovenpå et eksisterende gammelt tag. Det betyder, at det i mange tilfælde faktisk bliver en billigere løsning. Ståltaget kræver ikke den store vedligeholdelse, men kan med fordel renses i ny og næ for at have et tag, der ser helt nyt ud. Sidst men ikke mindst findes ståltaget også i mange farver og designs, f.eks. et design, der til forveksling ligner tegl. Ståltaget kan holde i 40-60 år, og så koster det 500-800 kr. pr. kvadratmeter.

Eternitplader

Eternitplader er ligesom ståltag en nem og praktisk løsning, da taget er samlet i større plader. Det er derfor også hurtigt at lægge og af den grund også generelt en billig løsning. Holdbarheden er faktisk også rigtig god, når man sammenligner med prisen. Eternitplader kræver dog en del mere løbende vedligehold og rengøring. Et tag med eternitplader holder i ca. 25-35 år og koster ca. 500-800 kr. pr. kvadratmeter.

Hvis du er interesseret i et nyt tag, kan du med fordel kontakte Jysk Tagkompagni. De kan give dig et godt tilbud og en rigtig god pris på nyt tag allerede i dag.